Khamis, 15 November 2018

ICERD: KALAU BUKAN MELAYU NAK HAPUSKAN HAK KEISTIMEWAAN MELAYU/BUMIPUTERA, ORANG MELAYU BOLEH BATALKAN PEMBERIAN HAK KEWARGANEGARAAN ORANG BUKAN MELAYU


Kontrak sosial adalah perjanjian/persefahaman yg terjalin antara pemimpin Melayu dengan pemimpin bukan Melayu semasa proses menuntut kemerdekaan negara dahulu.

Mengikut kontrak sosial, org Melayu bersetuju memberikan taraf kewarganegaraan secara jus soli kpd nenek moyang org Cina dan India yg ketika itu berstatus pendatang dan sebagai timbal balas nenek moyang bukan Melayu bersetuju menghormati Dan mengiktiraf hak keistimewaan org Melayu. Kiranya perjanjian "win-win situation".

Implikasi daripada pengorbanan org Melayu yg bersetuju berkongsi negara dgn kaum pendatang tersebut tlh mnyebabkan seramai 1 juta org Cina dan India telah mndpt kerakyatan hanya setahun selepas negara mendapat kemerdekaan.

Hari ini kontrak sosial tersebut semakin dilupakan. Malah mula dikhianati oleh org bukan Melayu. Walaupun tidak dibukukan, prinsip2 kontrak sosial tersebut terkandung dlm Perkara 3(1), Perkara 152 dan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan.

Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa ramai generasi muda bukan Melayu pada masa kini tidak mengetahui Dan jika pun mengetahui mengenai kontrak sosial tersebut mereka menganggap ia sebagai sudah tidak relevan lagi.

Org bukan Melayu menganggap kemenangan PH adalah kemenangan mereka. Kemenangan utk Malaysia Baharu yg Sama rata, meritokrasi Dan Malaysian Malaysia.

Peluang untuk mentransformasi negara khususnya menghapuskan segala dasar yg "mesra Melayu/Bumiputera" kini terbentang luas atas semangat Malaysia Baharu.

Peluang itu semakin hampir direalisasikan melalui ICERD. Org bukan Melayu amat berharap segala dasar yg memberikan keuntungan kpd penduduk peribumi dihapuskan Dan Malaysia perlu mengamalkan hak Sama rata. Siapa yg kuat dialah yg menang.

Tapi mereka ini mungkin terlupa. Mengikut kontrak sosial, hak keistimewaan Melayu diiktiraf selaras dgn pemberian taraf kerakyatan. Jika hak keistimewaan Melayu dipersoal Dan dihapuskan, maka secara automatik taraf kerakyatan yg diberikan kpd nenek moyang bukan Melayu pun sepatutnya terbatal.

Org Melayu boleh gunakan hujah di atas untuk membalas/menyerang kembali segala hujah puak rasis ini. Org Melayu/Bumiputera jgn takut utk menegakkan hak2 anda. Jangan takut dituduh rasis. Kita tidak mengambil hak org lain. Kita hnya mempertahankan hak2 Kita sahaja. Kerana Melayu /Bumiputera adalah penduduk asal/peribumi Tanah Melayu ini.

Tanpa kemuliaan Dan kebaikan nenek moyang Kita yg sanggup menerima nenek moyang mereka dahulu nescaya pada Hari ini puak2 rasis ini sedang menderita atau kebuluran di negara asal mereka.

Tiada ulasan:

Catat Komen